2010. november 26., péntek

Őszi nyílt nap

2010. november 25-én nyílt napot tartottak a campuson, így a Politológia Tanszék is készült programokkal: szaktájékoztatót, mintaelőadást, valamint nyílt órát is megtekinthettek a diákok.

Fél kilenctől a Stephaneum aulájában a két demonstrátor és segédjük egy standnál, szórólapokkal és információkkal felszerelkezve várták az érdeklődőket. Mindegyikük számára tájékoztatást nyújtottak a szakról, valamint a nyílt napi programokról, így például átirányították a korán érkezőket a szaktájékoztatóra.

Kiss István és Metz Rudolf standol (Fotó: Földi Bence)
Ezt fél tizenegytől Pócza Kálmán tanár úr tartotta a Quaestura tanácstermében. Megismertette a kb. 15-20 fős hallgatósággal a szak rövid történetét, bemutatta, hogy milből is áll a politológus képzés, valamint azt is, hogy milyen előnyei vannak a pázmányos politológia szaknak a többi helyen indított hasonló szakokhoz képest. Kiemelte a jó tanár-hallgató kapcsolatokat, valamint az oktatás emberközpontú mivoltát. Ezek után Metz Rudolf és Földi Bence mutatták be a szak hallgatóinak életét, hogy milyen programokat szerveztek  (PolFilmKlub, "Mi fán terem a politikai elemző?", stb.) és terveznek számukra (Kutatótábor, PolFilmKlub, "Mi fán terem..." előadássorozat, stb.), valamint a hallgatói honlapot és Facebook elérhetőségeket is. Ezalatt Kiss István továbbra is a Stephaneumban felállított standunknál várta a végzős gimnazistákat.

Pócza Kálmán tanár úr mintaelőadásán (Fotó: Földi Bence)
Tizenegytől Pócza Kálmán tanár úr egy rövid mintaelőadást tartott Politikatudomány: politika és/vagy tudomány címmel, melyben arra próbált rávilágítani, hogy milyen különbségek vannak az aktív politizálás, valamint a politikatudomány között. Előadásában kitért a politikusok jellemzésére is, akiket az emberek bíztak meg, hogy képviseljék az érdekeiket. Ám az emberek csak azt látják, hogy a parlamenti ülésteremben félház, vagy még annyi sincs. Ha nem ismerik eléggé a politikai működését, akkor ebből téves következtetést vonhatnak le (miszerint nem dolgoznak meg a pénzükért, holott könnyen lehet, hogy egy bizottsági ülésen ülnek órák óta).

A leendő egyetemisták számára nyílt tanórát is hirdettek, ez Schlett István tanár úr A magyar politikai gondolkodás története című órája volt.

A demonstrátorok szerint igen nagy érdeklődés mutatkozott a szak iránt (Metz Rudolf és Kiss István demonstrátorok kb. 50-60 diákot tájékoztattak), ám Botos Máté dékán úrral történt beszélgetés alatt kiderült, hogy a januári nyílt napra kb. duplaennyi diákot várnak.

Botos Máté dékán úr Lorencsics Emesével (NT), Kiss Istvánnal és Metz Rudolffal beszélget (Fotó: Földi Bence)
 Földi Bence

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése