2010. november 12., péntek

Beszámoló a PolFilmKlub 1. vetítéséről

2010. november 11-én nyolc órai kezdettel megtartottuk a Politológia Tanszék filmklubjának (PolFilmKlub) első önálló vetítését. A filmekkel a hatalom megjelenésének különböző formáit kívántuk bemutatni, valamint a kiválasztáskor az is fontos szempont volt, hogy az alkotások érdekelhessék a potenciális nézőket.


Így eseményre, mely a meghirdetett hajnali hat órával ellentétben majdnem hét órakor ért véget, a vártnál valamivel nagyobb érdeklődés mutatkozott.A közönség legnagyobb részét a helyszínt biztosító Iosephinum Kollégium hölgylakói adták, de a nemzetközi tanulmányok és politológia szakok hallgatói is nagy számban képviseltették magukat.

Fotó: Földi Bence
Az első levetített film a Dennis Gansel rendezésében készült A hullám című német alkotás volt, melyet a közönség viszonylag nagy lelkesedéssel és figyelemmel fogadott, ám a film megrázó végkifejlete miatt tartottunk egy hosszabb szünetet, mely végül rendszeressé vált az egyes alkotások között.

A vetítés második filmje a 2001-ben készült A kísérlet volt, mely témájában kapcsolódott az előzőalkotáshoz. A nézők hölgy tagjai nem fogadták kitörő lelkesedéssel a meglehetősen agresszívjeleneteket, de lényegében az első két filmet az összes néző megtekintette.

Mivel az első két alkotás igen nehezen emészthető volt, úgy döntöttünk, hogy a Persepolis című francia animációs filmet vetítjük le harmadikként. Az érzelmekben bővelkedő történet többször is megnevettette a nézőket és kicsit fellélegezhettek a gyengébb lelkületűek is.

Fotó: Földi Bence
Ezt követően már csak a kezdéskor jelen lévők alig fele, ha nem kevesebb tekintette meg a Pink Floydtól A fal című művészfilmet, mely a nézők szerint kissé kilógott a sorból, többen elszundítottak alatta.

A vetítés utolsó alkotása a Steven Spielberg rendezte München volt, mely kissé vontatott történetvezetése révén álomba ringatta a nézőket, akik arcára ekkor már a hajnal pírja vetült.

Összességében elmondható, hogy a PolFilmKlub első vetítése a vártnál több embert vonzott, volt,aki csak emiatt vonatozott ki Budapestről, vagy távolabbról. A vetítés során egyetlen technikai problémába ütköztünk, amikor a Mechanikus narancs című alkotást nem sikerült levetíteni. Remélhetőleg a szervezők (a szak két demonstrátora és demonstrátor-segédje, akik forró teát és rágcsálnivalókat biztosítottak a nézőknek) a következő alkalommal -melynek időpontjáról később adunk értesítést- nem ütköznek semmilyen nehézségbe és még több nézőt tudnak elcsalogatni a második vetítésre.

Földi Bence

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése