2010. november 17., szerda

Beszámoló a Politológia Tanszék házi TDK-konferenciájáról

2010. októberében a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Politológia Tanszéke meghirdette a politológia szakosok számára az első TDK-versenyt. Ezen végül három hallgató vett részt a kiírás alapján egy-egy kb. 30-40 oldalas tanulmánnyal, valamint egy előadással, a fent említett konferencián.

Földi Bence Gergely (másodéves hallgató) a “Röpcédulák harca - A 2010-es országgyűlési választások kampánykiadványainak elemzése pszephológiai szempontból” című munkájával indult a versenyen. A konferencián látványos előadást tartott, mellyel (igaz, első előadóként) le tudta kötni a közönséget, valamint a megadott időkeretet is tartani tudta.

Földi Bence (Fotó: Kántor Zoltán)
Juhász Szabolcs Áron (szintén másodéves) dolgozata “A politikai preferenciák változásai Budapest VII. kerületében 1998 és 2010 között” címet viselte. Előadásában igyekezett minél több választási eredményt bemutatni és annak magyarázatát is adni, így kissé csökkent a hallgatóság érdeklődése és az időkeretből is kicsúszott.

Juhász Szabolcs (Fotó: Veilandics Franciska)
Metz Rudolf Tamás, harmadéves hallgató, szakunk egyik demonstrátora “A ‘megvalósult utópia’ - a dél tiroli autonómia” című munkájával nevezett. Előadása során törekedett átfogó képet nyújtani a kutatása során felhasznált elméleti háttérről, valamint magáról a tárgyról, így végül ő sem tudta tartani magát az időkerethez. Igaz, ebben szerepe lehetett annak is, hogy előadása vége felé a karbantartók két teremmel odébb fúrásba kezdtek, és meg kellett várni, amíg elhárítják ezt a problémát.

Metz Rudolf (Fotó: Veilandics Franciska)
A zsűri (Kántor Zoltán szakért felelős oktató, Pócza Kálmán óraadó tanár, valamint Kiss István demonstrátor) úgy döntött (figyelembe véve az opponens, Ötvös István véleményét is), mindhárom résztvevőt továbbküldi az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Értékelésük szerint Juhász Szabolcsnak kellene a legtöbbet foglalkoznia még dolgozatával, valamint előadását is érték kritikák. Metz Rudolfnál kiemelték a dolgozat összeszedettségét, ám előadása miatt kissé elmarasztalták. Földi Bence esetében az előadást dicsérték meg, ám kutatása alapjainak újragondolására kérték fel.

A zsűri: Kiss István, Kántor Zoltán és Pócza Kálmán (Fotó: Veilandics Franciska)
A jubileumi XXX. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekcióját a Zsigmond Király Főiskolán rendezik 2011. április 14. és 16. között.

Földi Bence

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése