2010. november 18., csütörtök

“Mi fán terem a politikai elemző?” - Beszámoló a Politológia Tanszék szakestjéről

2010. november 17-én rendezte a Politológia Tanszék a szak fennállásának eddigi legnagyobb eseményét. A szakestként meghirdetett beszélgetésre a legismertebb politikai elemzők közül hármat hívtak meg: Giró-Szász Andrást, Mráz Ágoston Sámuelt, valamint Török Gábort, akik készséggel meg is jelentek a Questura Tanácstermében. A beszélgetést szakunk demonstrátorai, Kiss István és Metz Rudolf moderálták.

Az előzetes tervük az volt, hogy a politikai elemzésekről, a politikai elemzői létről fogják  kérdezni a vendégeket, ám Török Gábor már az elején leszögezte, szerinte nem igazán létezik, vagy legalábbis igen nehezen megfogható ez a terület. A továbbiakban vendégeink elmondták, hogy szerintük nem nagyon lehet a politikai elemzést besorolni a politikatudomány mellé, vagy netán alá. Tisztába rakták a politológus, politikai elemző, valamint politikai újságíró fogalmakat.

Kiss István, Metz Rudolf, valamint az elemzők: Mráz Ágoston, Giró-Szász András és Török Gábor (Fotó: Kántor Zoltán)
Ugyancsak az elején ejtettek pár szót tanulmányaikról, Giró-Szász András például kiemelte, hogy ő történelmet tanult egyetemi szinten, ismereteit e téren a Századvég Politikai Iskolájában szerezte. Mráz Ágoston számára a német Bundestagban, egy szociáldemokrata képviselőasszony mellett eltöltött szakmai gyakorlat volt meghatározó, míg Török Gábor azt emelte ki, hogy számára az egyetemi oktatás még PhD-je alatt is szinte ugyanazt nyújtotta, mint képzése legelején.

Ezek után az objektivitásra terelődött a szó. Mindhármuk szerint lehetetlen politikai elemzőként elfogulatlannak maradni, ráadásul ezt a választóknak csak csekély hányada igényli. Viszont az mindenképpen fontos, hogy egy elemző már a legelején tisztázza, hogy milyen politikai nézetekkel szimpatizál, hiszen így lehet elemzéseit helyesen értékelni. Giró-Szász András arra is felhívta a figyelmet, hogy mindhárman aktívan részt vettek/vesznek valamikor, valamilyen politikai csapat munkájában, így lényegében náluk az objektivitás kérdése már nem is merülhet fel.

Giró-Szász és Török (Fotó: Földi Bence)
A beszélgetés végén egy aktuális téma elemzésére invitálta a résztvevőket Metz Rudolf: arra kellett válaszolniuk, hogy szerintük a Fidesz veszélyeztetheti-e a demokráciát (például az új alkotmánnyal, stb.)? Giró-Szász András egy szemléletes hasonlattal válaszolt: ő áthágná a KRESZ szabályait, ha a felesége magzatvize elfolyna és kórházba kellene vinni.

A szakest végén a meghívottak a közönség kérdéseire is válaszoltak, így Ruzsbaczky Zoltán, harmadéves politológuséra is: Van-e esély egy ekkora frakció esetében, mint a Fideszé, hogy az több részre szakadjon az esetleges viták hatására? Mráz Ágoston szerint a szakítópróba a választási rendszer átalakítása lehet, ám véleményében azt is megfogalmazta, hogy nem lát sok esélyt a Fidesz-frakció széthullására.

Mráz Ágoston (Fotó: Földi Bence)
Összességében sok hasznos információval gazdagodott az igen tarka összetételű közönség, melynek soraiban tanárok is helyet foglaltak, többek közt a Szociológia Tanszék vezetője, Hidas Zoltán, Pócza Kálmán óraadó tanár, valamint a szakestet felvezető Kántor Zoltán szakért felelős oktató. Az esemény nem csak ismereteink tágítására, hanem a politológia karon belüli megismertetésére is szolgált (ennek megfelelően más szakokról is érkeztek hallgatók, így sok nemzetközi tanulmányok, valamint történelem szakos is ült a közönség soraiban).

Külön köszönet illeti a közönség gyönyörű hölgytagjait, akik az elemzők számára esztétikai élményt nyújtva emelték az est fényét (külön kérésre Matkó Anettet emelem ki, ámbátor rajta kívül még mind a politológiáról, mind a nemzetköziről említhetnénk neveket).

Ugyancsak köszönet illeti A Peregrinus Éttermet, a Hallgatói Önkormányzatot, a Politológia Tanszék dolgozóit, valamint a lelkes és végig figyelmesen hallgató közönséget.

Az Egyetemi Televízió rövid összefoglalója-interjúja:



Földi Bence

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése