2011. február 1., kedd

Új félév, új oktatók - Bódy Zsombor és Pócza Kálmán bemutatása

Ha minden igaz, akkor a mai nap folyamán mindenkinek sikerült leadni az indexét, azaz véget ért a többség számára a 2010/2011-es tanév első féléve. A második félév elején két jó hírrel is szolgálhatok: az egyik, hogy tanszékünk két új teremmel bővült, a jelenlegi tanszéki szobától jobbra található, üvegajtós helyiségekkel. A másik pedig, hogy a tanszék állományában két új oktatót is köszönthetünk: Bódy Zsombort és Pócza Kálmánt. Őket szeretnénk most bemutatni a hallgatóknak.


Bódy Zsombor 

1970. augusztus 14én született. Egyetemi tanulmányait az ELTE bölcsészkarán kezdte, ahol történelem szakon diplomázott 1995-ben. A '96/'97-es tanévben részt vett a párizsi École des Hautes Études en Sciences Sociales posztgraduális képzésében. Mindeközben a szociológia szakot is végezte az ELTE-n, ahol 2000-ben szerzett diplomát ebből a tudományból. 2001-ben az ELTE BTK Társadalomtörténeti Doktori Iskolájában szerzett "summa cum laude" minősítéssel Ph. D. fokozatot. Tanulmányai során, különböző ösztöndíjak és programok révén tanulhatott és kutathatott Kölnben, Párizsban, Göttingenben, Berlinben, Bécsben és Genfben.
A tanár úr fő kutatási területei: Középosztály a 19. század második felében és a 20. sz. első felében Magyarországon (rétegződés, életmód, fogyasztás, lakáskultúra, nők társadalmi helyzete), A szociálpolitika és a társadalombiztosítás kialakulásának és fejlődésének társadalmi és politikai összefüggései, gyáriparhoz kötődő konfliktusok, sztrájkok, érdekegyeztetés, A jóléti állam története, A mezőgazdaság ágazati és politikai képviseletének története (Mezőgazdasági kamarák és egyesületek, politikai mozgalmak), A politikai folyamatok társadalmi feltételei és hatásai.
Bódy Zsombor 1996 augusztusától 2010 októberéig számtalan konferencián részt vett, több alkalommal németül is előadást tartott. A tanár úr egyébként franciául és németül jól beszél, de az angol szövegeket is megérti. 
Publikációi: két önálló kötetet írt eddig, emellett közreműködött három kötet szerkesztésében, (pl.  Bevezetés a társadalomtörténetbe) 35 tanulmány, és 19 recenzió, illetve egyéb kisebb írás fűződik még nevéhez.
A tanár úr 1997 szeptemberétől a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának Újkori Magyar Történeti Tanszékén oktatott először mellékállásban, 1998 júliusától főállásban, 2002-től adjunktusként. Szemináriumai és előadásai elsősorban a 19. század második fele és 20. század magyar történelmével foglalkoztak. Elsősorban társadalomtörténeti szempontú kurzusokat tartott, amelyek a politikai jelenségeket is társadalomtudományi látószögből mutatták be. Tartott egyetemes történeti előadást és szemináriumot is, amelyek Közép-Európa, illetve Németország történetével foglalkoztak. A ME BTK szociológia szakán rendszeresen tartotta a Magyar társadalomtörténet 1848-tól napjainkig c. előadást. Megbízott előadóként tanított a Kodolányi János Főiskolán a 2007/2008-as tanévben, továbbá a Mathias Corvinus Collégiumban is egy-egy félévet a 2006-os őszi és a 2008-as őszi félévben.
Ezek mellett talán érdemes megemlíteni, hogy Bódy tanár úr tagja az MTA köztestületének, választmányi tagja volt a Hajnal István Kör – Magyar Társadalotörténeti Egyesületnek 2004 és 2010 között, szerkesztője volt a Sic Itur ad Astra Fiatal történészek folyóiratának 1993-1997 között, valamint 2001 és 2008 között tagja volt a Századvég folyóirat szerkesztőségének is.
A tanár úr rövid üzenete a hallgatóknak: "A következő félévben tudtommal egyetlen kifejezetten politológia szakos órát fogok tartani, Esettanulmányok cím alatt, ami valójában 20. századi választástörténeti esettanulmányokat jelent. A választói magatartás hosszútávú változásai és az egyes választásokat meghatározó erők, folyamatok lesz a téma." Emellett a következő, politológus hallgatók által is felvehető (vagy éppenséggel kötelező) órákat fogja tartani a következő félévben: Kerseztény társadalmi gondolkodás, Társadalomtörténet 2. (A tanár úr még nem tudott úgymond hivatalosabb fotót küldeni, de ha minden igaz, ennek is eljön majd az ideje.)


Pócza Kálmán


Pócza Kálmán tanár urat már ismerhetik a hallgatók, hiszen megbízott előadóként már korábban is tanított szakunkon, ám főállásba csak most került nálunk. Ebből kifolyólag bemutatója is kicsit rövidebb lesz, mint Bódy tanár úré.
1976. április 25-én született. Egyetemi tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarán végezte. Az egyetemi évek alatt többször is járt ösztöndíjasként Düsseldorfban illetve Tübingenben, ahol John Rawls igazságosságelméletét, a nemzetiszocialista múltat feldolgozó német történetírást illetve Kant morálfilozófiáját kutatta. A diplomák megszerzését követően az Université de Fribourg ösztöndíjasaként kilenc hónapot töltött Svájcban, ahol a közvetlen demokrácia működését tanulmányozta. Ezen kívül Münchenben is kutathatott ösztöndíjasként. Ottani kutatásainak eredménye a doktori disszertációja, amelyet a parlamentarizmus és a politikai reprezentáció kérdésköréről írt, és amelyet 2011 februárjában véd meg az Andrássy Egyetemen.
A tanár úr több konferencián is előadott (többek közt németül is), valamint részt vett konferenciák szervezésében is a Pázmányon, az Andrássyn, továbbá Santiago di Compostelában.
Publikációi közül kettőt emelnék ki: az egyik az Álmaink állama című tanulmánykötet, amit Pócza tanár úr szerkesztett és többek közt a dékán úr is írt bele tanulmányt, valamint a Kommentár 2010/6. számában megjelent "Hogyan (ne) készítsünk alkotmányt? A konzervatív eljárások védelmében"  című tanulmánya, melyet előadás formájában volt szerencsém meghallgatni 2010. december 20-án az MTA Jakobinus termében rendezett konferencián.
2003-tól az ELTE BTK politikai filozófia doktori programjának képzésében vett részt, illetve időközben az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen lett tudományos munkatárs. 2004 és 2006 között óraadó tanár volt a Pázmány bölcsészkarán, 2006-tól pedig az Óbudai Egyetem jogelőd intézményében tanársegéd, majd egyetemi adjunktus. 
Ezek mellett érdemes megemlíteni, hogy Pócza tanár úr alapító tagja volt a Pázmány Péter Történész Körnek, valamint a Magyar Politikatudományi Társaság tagja.
Ebben a félévben a következő órákat tartja majd: A magyar politikai rendszer 1990-től, Összehasonlító politikai rendszerelemzés 2, Politikai pszichológia, valamint Modern politikai ideológiák.

Földi Bence


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése