2010. december 15., szerda

Demonstrátori félévértékelő

A Politológia Tanszék idén kezdte meg első teljesnek tekinthető tanévét, melynek első féléve az eddigiekhez képest rendkívül mozgalmasan telt. Jelen írásban eme félévet értékelem, igyekszem bemutatni, hogy milyen átszervezések történtek a szak életében, valamint hogy milyen közösségi és szakmai eseményeket szerveztünk. Végezetül pár szóban megemlítem, hogy a 2010/2011-es tanév második félévére milyen programokat tervezünk.

A politológia szak a 2009/2010-es tanévben rendelkezett először demonstrátorral, Benke Tibor személyében. Kántor Zoltán szakért felelős oktatónk ezt az “egy demonstrátoros” rendszert szerette volna továbbfejleszteni, hogy még inkább beinduljon szakunkon az élet, így a tanév második felében kiírt pályázat értelmében az idei tanévnek már két demonstrátorral vágtunk neki (Kiss István és Metz Rudolf). Az idei tanév elején hozzájuk társult a Tanszék valószínűleg legnagyobb innovációjának számító demonstrátor-segédi pozícióban Földi Bence. A két demonstrátor és segédjük szeptember közepén kezdte meg az érdemi munkát.
A tanszéki "szupercsapat" (Földi Bence demonstrátor-segéd, Kántor Zoltán szakért felelős oktató, Kiss István és Metz Rudolf demonstrátorok) Fotó: Batka Máté

 A Tanszék tevékenységének egyik fő célja a közösségépítés volt, a hallgatók összekovácsolása egy jó társasággá. Ennek egyik mozzanata volt a nyár végén hirdetett mentorprogram, melynek célja az elsős hallgatók integrációjának segítése volt. Ennek megfelelően a gólyák mentorai segítséget nyújtottak a tárgyfelvétel során, majd a félév vége felé átnézték gólyájuk szemináriumi dolgozatát, valamint segédkeztek a vizsgákhoz szükséges jegyzetek beszerzésében. Az integráció egyik mérföldköve volt a szeptemberi közös beszélgetés, ahol az elsőévesek megismerkedhettek a felsősökkel és viszont. Az általános vélekedés szerint a mentorprogram jól bevált, sok köszönetet kaptunk az elsős hallgatóktól ennek kapcsán.
A közösségépítés szempontjából kulcsfontosságú szerepet töltött be a Tanszék filmklubja. Igaz, hogy a demonstrátorok és segédjük eleinte nehézségekbe ütköztek a szervezés során, ám végül innovatív megoldásuknak hála (egész éjszakás filmvetítés) végül beindulhatott a PolFilmKlub sorozata, s az első félévben két vetítést tekinthettek meg a hallgatók, összesen hét filmmel.
Metz Rudolf ötlete volt, hogy ne csak a politológus hallgatókra korlátozzuk figyelmünket, hanem próbálkozzunk a társadalomtudományi szakokra járókat egy közösséggé kovácsolni. Ennek érdekében szerveztük meg a “T-szakosok Éjszakája” nevű rendezvényt egy budapesti szórakozóhelyen.
A demonstrátorok és segédjük aktív részesei voltak a 2010. november 25-i nyílt napnak, ahol igyekeztek a szakot népszerűsíteni a végzős középiskolások körében.
A félév során nem csak a közösségépítésre irányítottuk figyelmünket, hanem komoly szakmai programokkal is megörvendeztettük a hallgatókat. Elsőként ezek közül a helyi Tudományos Diákköri Konferenciánkat említeném, amire meglehetősen sok hallgató volt kíváncsi, nem csak a politológia szakról. A konferencia eredményéből kifolyólag áprilisban két hallgatónk is megmérettetheti magát a Zsigmond Király Főiskolán tartandó OTDK-n.
Ennél nagyobb volumenű program volt a szak eddigi legkomolyabb eseménye, a “Mi fán terem...”-sorozat első kerekasztal-beszélgetése, mely a “Mi fán terem a politikai elemző?” címet viselte. Az eseményre olyan illusztris vendégeket sikerült meghívnunk, mint Giró-Szász András, Mráz Ágoston és Török Gábor. A tervezett beszélgetésnek híre ment az egyetemen, végül alig fértünk el a Quaestura Tanácstermében. Az eseményt követően mindenhonnan pozitív visszajelzéseket kaptunk, tanároktól és hallgatóktól egyaránt.
Szakmai jellegű előrelépésnek számít ezeken kívül, hogy demonstrátor-segédünk megkezdte a Tanszéki Könyvtár katalógusba vételét, így -reményei szerint- a második félév vége felé elérhetővé válik a könyvgyűjtemény teljes állományának katalógusa.
Kántor Zoltán tanár úr a vizsgaidőszakot megelőző beszélgetésünkkor rendkívül pozitívan értékelte fél éves munkánkat, alapozva mindezt az általa látottakra, valamint a politológusok egyre inkább terjedő jó hírére.

Végezetül pár szóban a második félévre tervezett programokról. Reményeink szerint folytatni tudjuk a már megkezdett programsorozatainkat, így szeretnénk már februárban újabb filmvetítést tartani, valamint a “Mi fán terem...”-sorozat következő beszélgetését is szándékunkban áll megrendezni a tavaszi félévben.
Kántor tanár úr szeretne egy kutatást szervezni, melynek középpontjába a magyarországi radikális jobboldal megerősödését kívánja helyezni. Ennek kapcsán gondolkodunk egy konferenciában, valamint egy nyár végi kutatótáborban, melynek utolsó napját a 2011-es gólyák beavatására szentelnénk.
Szintén Kántor tanár úr vetette fel egy olvasókör ötletét, melynek témája a politika és az irodalom kapcsolata lenne, ám ennek lebonyolítása még nincs teljesen kidolgozva. Ugyancsak szakért felelős oktatónk ötleteként merült fel, hogy érdemes lenne fakultatív módon színházlátogatást szervezni a szak hallgatói számára.
Már az őszi félévben felmerült annak lehetősége, hogy Ötvös István tanár úr vezetésével tanulmányi kiránduláson vehetnénk részt, ám ez végül átcsúszik a tavaszi félévre. Eddig három lehetséges úticél vetődött fel: a Szoborpark, a Terror Háza Múzeum, valamint a 301-es parcella.
Jövő félévi terveink közt szerepel ezeken kívül egy-egy látogatás a Piliscsabai Önkormányzatnál, valamint az Országgyűlésben.

Reményeink szerint nyár elején hasonlóan mozgalmas és sikeres félévre tekinthetünk majd vissza, mint most.

Földi Bence

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése